Fretteren

Fretteren is een eeuwenoude jachtmethode, al voor dat het buskruit ontdekt werd gebruikte men fretten voor de jacht. Men was aangewezen op andere methodes dan die we nu kennen om aan voedsel te komen.

 

Vandaag de dag wordt er nog steeds gebruik gemaakt van fretten voor de jacht en schadebestrijding.

 

Bij het fretteren is het de bedoeling dat de fret vrij (dus niet aan een lijntje) op de konijnbouw wordt gezet. Deze zal onderlopen en de konijnen van de bouw jagen. Om de konijnen te bemachtigen wordt gebruik gemaakt van het geweer, havik, vangkooien of netjes.

 

 

 

Albino fret, deze kleur valt goed op in het veld.

 

Kooien en netjes worden vaak gebruikt op plekken waar men niet kan of mag schieten.

Ook kan het heel effectief zijn als men een grote populatie snel wil vangen.

De meest ideale tijd om te fretteren is in het jachtseizoen. Er zijn dan geen jonge konijnen die de fret zelf makkelijk kan vangen. Echter kan het nodig zijn ook in het voorjaar of de zomer de fret in te zetten in het kader van beheer en schadebestrijding. Zelf heb ik daar redelijk wat ervaring mee en is een frettenzender van groot belang. De zender die om de nek van de fret zit kan men nauwkeurig uitpijlen, waarna de fret relatief makkelijk is uit te graven.

 

 

Als u vragen heeft over fretteren of als u graag een keer zou willen fretteren maar niet beschikt over fretten en u bent lid van de WBE de Schaffelaar kunt u contact met mij opnemen.

 

Martijn Tessers

Sterappel 7

3772 HV Barneveld

Mobiel: 0648546361

Mail: martijntessers@gmail.com